HISTORIA

El Club va ser constituït el 14 de febrer de 1928 -han passat més de 91 anys des de la seva fundació i es va instal·lar en el soterrani de l’edifici “Coliseum”, en el mateix lloc on és ara: Gran Via de les Corts Catalanes 595, baixos.

Per les mateixes dates es van crear les Federacions Catalana i Espanyola, que per molt temps van ocupar dependències dins del nostre Club. A finals dels anys 40, la Federació Espanyola es va traslladar a Madrid, a instàncies del Consell Superior d’Esports.

La nostra entitat és la degana dels clubs espanyols, i en els nostres locals s’han celebrat tota mena d’esdeveniments billarístics, en totes les seves modalitats, a nivell individual i per equips, tan nacionals com internacionals, així com exhibicions de professionals.

Els nostres jugadors han aconseguit un destacat nombre de títols nacionals i internacionals i per molt temps, ha estat el club que més èxits, trofeus i prestigi ha donat al billar espanyol a nivell internacional.

Tot i que l’acta de constitució del 14 de febrer de 1928, figura amb el nom “Billar Club”, en la primera assemblea es va aprovar per unanimitat canviar-lo pel de “Club Billar Barcelona”.

La gran quantitat de trofeus que adornen les vitrines del nostre local social, són testimoni dels molts títols nacionals i internacionals aconseguits i, entre ells, més de 20 títols de campions de la Lliga Espanyola a Tres Bandes, i els de set vegades Campions d’Europa de Tres Bandes per Equips, obtenint dues de les copes en propietat.

  Lloc Jugadors Promig
1966 Viena Fontova, Nadal, Bonhora, Celimendiz 0,694
1970 Grobbendonk Nadal, Bonhora, Munté, Cuscó 0,835
1971 Berlin Nadal, Bonhora, Carreras, Munté 0,750
1972 Barcelona Nadal, Bonhora, Celimendiz, Carreras 0,811
1979 Barcelona Nadal, Bonhora, Carreras, López 0,760
1980 Barcelona Nadal, Bonhora, Munté, Delmás 0,750
1981 Barcelona Nadal, Bonhora, Celimendiz, López 0,833

Entre els jugadors d’elit històrics que han estat membres de la nostra entitat, cal destacar, en la modalitat de tres bandes a Enric Miro i Claudio Puigvert, amb ressò internacional. Alhora, no podem deixar d’esmentar figures rellevants en la modalitat de billar artístic o “Fantasia”, que també van assolir guardons internacionals, com ara Armando Seguí, Ricardo Fernández y Claudi Nadal.

El 1974, un fet singular va marcar un abans i un després per a la nostra institució. Les pluges que van afectar la Ciutat de Barcelona aquell any, van provocar una greu inundació a les dependències de l’entitat, que va posar en perill la continuïtat del nostre Club.

A la història més recent del Club hem de destacar els èxits de participació i organització de les disset Edicions del ·“Trofeu Ciutat de Barcelona”,  celebrades a casa nostra, des de l’any 1990 fins a l’actual, que correspon a la XIX Edició del Trofeu Ciutat de Barcelona del 14 al 16 de desembre, 2017.